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Mr. James S. Stites
Chief, Gas Department
Utilities Division
The Public Service Commission
P.O. Drawer 11649
111 Doctors Circle
Columbia, South Carolina  29211

Dear Mr. Stites:

The enclosed interpretation is in response to your letter of September 10, 1981, regarding
compliance with 49 CFR 192.727(d) when a service line stop valve is closed by someone other
than the operator.

Sincerely,

Melvin A. Judah
Acting Associate Director for
Pipeline Safety Regulation
Materials Transportation Bureau

Enclosure



DB
C:\WP51\INTERPRT\192\727\81-10-07

2

No.   81-5
Date: Oct. 7, 1981

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION

RESEARCH AND SPECIAL PROGRAMS ADMINISTRATION

MATERIALS TRANSPORTATION BUREAU

_________________________________________________________________ PIPELINE
SAFETY REGULATORY INTERPRETATION
_________________________________________________________________

Note: A pipeline safety regulatory interpretation applies a particular rule to a particular
set of facts and circumstances, and, as such, may be relied upon only by
those persons to whom the interpretation is specifically addressed.

SECTION: 192.727(d)

SUBJECT: Inactivated service line

FACTS: The stop valve at a customer meter is closed by the customer or by someone other
than the operator.  The operator is not told of the closing or requested to discontinue service, but
discovers at a later date that the valve is closed.

QUESTION: After discovering the closed valve, does the operator have to meet the
requirements of §192.727(d) regarding a discontinued service?

INTERPRETATION: Section 192.727(d) prescribes precautionary steps an operator must take
"whenever service to a customer is discontinued."  This regulation was established by Amendment
192-8 (37 FR 20695, October 3, 1972) to prevent accidents caused by the unauthorized
reactivation of service lines that are not currently being used to provided gas service.  As the
regulation indicates, the potential for such accidents arises when the delivery of gas to a customer
is discontinued.  The potential is the same whether discontinuance results from an action by the
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operator or by someone else.  Thus, under the facts stated above, the operator would have to
comply with §192.727(d) if the closed stop valve represented a discontinuance of service, even
though the valve was closed without the operator's knowledge.  Whether the closed valve
amounted to a discontinuance of service, and not just a prank or temporary closure for some
purpose other than termination of service to the

customer, would depend on fats that should have been ascertained by the operator after
discovering the closed valve.

Melvin A. Judah
Acting Associate Director for
Pipeline Safety Regulation

September 10, 1981

Mr. Melvin A. Judah
Acting Associate Director for
Pipeline Safety Regulation
Materials Transportation Bureau
Washington, D.C.  20590

Dear Mr. Judah:

This is a request for your interpretation of paragraph 192.727(d) as it applies to the
following situation.

The stop valve on the Company's piping at a customer measurement meter installation is
closed by a customer or by someone other than the Company personnel and the Company is not
notified to discontinue service to the customer.  Sometime subsequent to the closing of the stop
valve the Company's personnel notice that the stop valve has been closed.  With regard to
compliance with Paragraph 192.727(d), after the Company becomes aware of the valve closing is
it required to take steps to comply with Paragraph 192.727(d) (1) (2) or (3)?
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If you need additional information concerning this matter, please do not hesitate to call on
me.

Your very truly,

James S. Stites, Chief
Gas Department
Utilities Division


